Hinderpremie & Eaglebe

Welkom bij deze korte gids omtrent de uitdagingen met de Hinderpremie van VLAIO & Eaglebe.

Hinderpremie?

De hinderpremie wordt automatisch berekend door VLAIO om handelaars tegemoet te komen bij de hinder die ze ondervinden van langdurige grondwerken op het openbaar domein. Wil je hier meer over weten? Check dan https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/hinderpremie

 

Geen premie?

Als de grondwerken NIET in GIPOD staan, kan er natuurlijk niets “berekend” worden, en zal de handelaar geen hinderpremie krijgen. Maar wàt moet er juist in GIPOD staan?

Grondwerken?

De hinderpremie wordt berekend op grondwerken en de bijhorende hinder.
Grondwerken moeten worden ingegeven in GIPOD door de initiatiefnemer. Indien deze grondwerken niet worden ingegeven, zal er geen hinderpremie berekend worden.

Organiseert u als lokaal bestuur grondwerken, dan moet u dit ingegeven via het GIPOD platform.

 

Maar het is toch vergund via Eaglebe?

Als een burger een container aanvraagt via Eaglebe, dan zal Eaglebe dit registreren als een werk (of evenement) met bijhorende hinder. Hiermee maakt Eaglebe duidelijk aan elke gebruiker van GIPOD dat er op deze locatie hinder is.

Als een aannemer een signalisatievergunning aanvraagt voor grondwerken, dan zal Eaglebe dit op dezelfde manier registreren als een werk met bijhorende hinder.

Eaglebe registreert dus geen grondwerken, want deze verplichting is voor de initatiefnemer.

Oplossingen?

1. Vraagt de aannemer in Eaglebe een signalisatievergunning voor grondwerken?
Controleer dan zeker of er in GIPOD een grondwerk zit – anders zal er geen hinderpremie worden uitgereikt.

2. Krijgt u vandaag klachten van handelaars die geen hinderpremie ontvangen?
Contacteer de initiatiefnemer van de grondwerken, en vraag om deze grondwerken te registreren in GIPOD.

3. Eaglebe zal binnenkort worden aangepast dat een GIPOD-ID vereist wordt bij het aanvragen van een signalisatievergunning voor nutswerken (grondwerken). Vergunt het lokaal bestuur deze aanvraag in Eaglebe? Dan zal Eaglebe de hinder aanvullen bij het grondwerk, zodat de hinderpremie juist berekend wordt.

4. Eaglebe zal binnenkort worden aangepast dat grondwerken kunnen ingetekend worden voor de eigen werken van het lokaal bestuur.

Nog vragen?

Vragen voor Vlaio? Hier vind je de contactgegevens

Het lokaal bestuur kan u ook verder helpen. Contacteer de dienst die verantwoordelijk is “vergunningen inname openbaar domein”.

Vragen voor GIPOD? Hier vind je de contactgegevens.

 Succes!