Over Eagle

Lancering Eagle idee

Tijdens een Merkator KLIP User Day voor Steden en Gemeenten, werd het idee gelanceerd om de groeiende chaos op het openbaar domein op te lossen: onverwachte wegenwerken, omleidingen die elkaar tegenspreken, … Hoe zou dit beter kunnen?
Met enkele pilootgemeenten (Aalst, Bredene, Oudenaarde, …) analyseerde Merkator het proces.

Vergunningen, signalisatie, GIPOD, e-loket, … het was een complexe start maar het Eagle idee was geboren.

Eerste Eagle Stad Live

Na maanden analyseren, begon de ontwikkeling van een MVP of een “minimum viable product”. Het basisproces was ondersteund, maar er ontbraken nog verschillende handige functies. In februari 2017 werd de eerste echte Eagle vergunning uitgereikt bij Stad Tielt. Dan volgden enkele uitdagende weken om een aantal kinderziektes eruit te halen maar al snel gingen ook kleinere gemeentes live met Eagle, Erpe-Mere als eerste. Sprint na sprint werden de toeters en bellen toegevoegd, in nauwe samenwerking met onze klanten.

De focus van deze Eagle versie was de verkeersveiligheid: eenvoudig conflicten detecteren, signalisatie plannen tekenen, …

Eagle Evenementen

We startten 2018 met 25 klanten en 5000 vergunningen. Het basisproces werkt, Eagle is stabiel, en we maken ons klaar om Eagle uit te breiden. Nog meer focus op gebruiksvriendelijkheid voor de burger en de gebruikers, real-time dashboards, kalender maar ook heel wat integraties met andere processen (facturatie, werkbon, digitaal tekenen, …). De start van GDPR zorgde voor enkele administratieve uitdagingen want alle data en processen zijn van bij de start 100% GDPR proof (encryptie waar mogelijk, dataminimalisatie, server infrastructuur in Europa, …).

De grootste uitdaging volgde eind 2018: de lancering van het Eagle Evenementenloket. In nauwe samenwerking met Knokke-Heist, Ieper, Dendermonde, Damme, Laarne maar ook met de hulpdiensten (Politie en Brandweer) werd een innovatief, GIPOD-geïntegreerd Evenementenloket opgezet. 

Eagle Groeit

We startten 2019 met 45 lokale besturen en 45000 vergunningen. De eerste Evenementenloketten staan nu ook live (Laarne, Knokke-Heist, Damme, …) en het aantal vergunningen groeit nu snel. Eagle is het grootste platform in Vlaanderen geworden met de meeste gebruikers, de meeste besturen en de meeste vergunningen!

19 april 2019: Rombit en Merkator starten een Smart City partnership rond het beheer van tijdelijke innames en evenementen op het openbaar domein. We combineren de kracht van Eagle met de IoT expertise van Rombit en we zorgen voor een breder draagvlak om verder te innoveren vanuit onze eigen sterktes.

In 2019 zal Eagle buiten Vlaanderen treden: ook Brusselse en Waalse steden en gemeenten kunnen inschrijven. Later op het jaar volgen ook Nederland en het Verenigd Koninkrijk. 

EagleBe Vliegt

Augustus 2020 rekenen 112 lokale besturen op EagleBe. Onze EagleBe Mobiele App is gelanceerd en helpt lokale besturen om beter te communiceren met de collega’s op het terrein.

De 2018 Eagle Awards voor de eerste Eagle Gemeente (Bredene), Eagle Stad (Tielt) en Eagle Politiezone (Wetteren Laarne Wichelen).