Eaglebe wordt 5 jaar

In februari 2022 blies het Eaglebe Smart City Platform 5 kaarsjes uit. Wat 5 jaar geleden begon als een droom om het openbaar domein in België veiliger te maken, is ondertussen uitgegroeid tot een heus Smart City Platform dat gebruikt wordt in de helft van de Vlaamse besturen en ver daarbuiten.  

Het begon allemaal op een zonnige lentedag in 2016 (of misschien was het wel bewolkt, laat ons eerlijk zijn, het is al 5 jaar geleden dus de details zijn wat wazig). Eaglebe pater familias Luc bracht zijn dochter voor de eerste keer met de fiets naar de crèche en kwam daarbij tot een schokkende ontdekking. Op deze korte fietstocht werd hij geconfronteerd met tal van wegenwerken, omleidingen, onduidelijke signalisatie en enkele gevaarlijke situaties waar hij als kersverse vader nu plots oog voor had. Het eerste zaadje voor Eaglebe was geplant.

 

Na meer dan een jaar van uitgebreide analyses, marktonderzoek en ontwikkeling (waarbij geen dieren gewond raakten) was Eaglebe eindelijk klaar voor het echte werk. Onder het motto ‘een goed begin is het halve werk’ werd Eaglebe meteen bij 4 besturen uitgerold: Tielt, Beernem, Bredene en Laarne. Sinds dan is het Eaglebe Smart City Platform stapsgewijs gegroeid doorheen heel Vlaanderen. 

De veiligheid op het openbaar domein was gegarandeerd maar vanuit de Vlaamse steden en gemeenten kwam steeds vaker de vraag om ook andere zaken op het openbaar domein te gaan digitaliseren. Daarom ontwikkelde Eaglebe in 2018 een eigen evenementen module. Op deze manier kreeg het lokaal bestuur niet enkel een zicht op alle wegenwerken en containers binnen het grondgebied maar ook alle conflicterende wielerwedstrijden, kermissen en markten. De mogelijkheid om deze allemaal te verwerken binnen eenzelfde platform en ook eenvoudig externe adviseurs te betrekken zorgde voor een nieuwe groeispurt van Eaglebe.  

Na enkele jaren de focus te leggen op de Vlaamse markt kon ook Brussel en Wallonië niet achterblijven. Een veilig openbaar domein stopt immers niet aan de taalgrenzen! Na een spoedcursus Frans en een korte les aardrijkskunde, werden onze Smart City consultants de wijde wereld in gestuurd en met succes. In 2019 startte La Louvière als eerste Eaglebe bestuur in Wallonië. Kort daarna startte ook de eerste Brusselse klant, Schaarbeek. 

 

JAAR

KLANTEN

AFGELEVERDE VERGUNNINGEN

Fast forward naar enkele jaren later en het Eaglebe Smart City Platform wordt gebruikt bij 155 lokale besturen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel met al meer dan 555.000 afgeleverde vergunningen! Naast modules voor inname openbaar domein en evenementen bevat Eaglebe ook een eigen mobiele applicatie, een module voor het beheer van autoluwe zones en heel wat technologische snufjes om ‘u’ tegen te zeggen (integratie ANPR-camera’s, geautomatiseerde scanvehicle, risicobepaling door intelligent datagebruik, …). Maar we zijn nog lang niet klaar! 

Daarom zijn wij momenteel op zoek naar nieuwe medewerkers om ons altijd groeiende klantenbestand te ondersteunen en om mee te helpen aan de digitale revolutie binnen de Belgische steden en gemeenten. Heb jij een hart van goud en leef je ervoor om mensen te helpen? Loop jij over van technologische kennis met een vooruitstrevende gedachtegang (hart van goud optioneel)? Bezoek dan zeker onze jobsite en welkom bij Merkator!