Merkator en GIM slaan de handen in elkaar

Op 17 juni 2022 kondigden Merkator en GIM een verregaande samenwerking aan: Merkator neemt GIM over. Beide bedrijven zijn de laatste jaren gegroeid tot innovatieve spelers op de GIS markt in de Benelux met oplossingen voor lokale overheden, nutsbedrijven en meer. Wat betekent deze samenwerking voor lokale overheden?

Wie is GIM?

As built plannen integreren, AWIS data klaarstomen, data downloaden van Geopunt, je openbaar domein beter beheren… Als lokaal bestuur heb je steevast een reeks terugkerende databeheerstaken die een stevige hap uit de kostbare tijd van databeheerders en GIS-coördinatoren nemen. Hiervoor biedt GIM al jaren een sterke oplossing voor lokale besturenmet  GRIP op GEO – een bundel van FME-gebaseerde applicaties die het beheer van geodata in steden en gemeenten stroomlijnt

GIM is de expert voor FME, hét data integratie platform en levert ondersteuning voor een Open Data aanpak volgens -GDI-principes. Met  Belmap ontwikkelde GIM een Geo Digital Twin,een platform voor het ontwerpen, valideren, toepassen en onderhouden van de volledige levenscyclus van de bebouwde omgeving. Zo kan je interventies en incidenten op het terrein modelleren en de effecten en gevolgen driedimensionaal in kaart brengen.

Wie is Merkator?

Merkator focust met Eaglebe op een software-oplossing om lokale besturen te ondersteunen met alle wettelijke verplichtingen rond GIPOD en KLIP. Eaglebe groeide uit tot een Smart City Platform dat de burger verbindt met het lokaal bestuur, de politie, de brandweer, … en zorgt dat er meer veiligheid is op het openbaar domein dankzij conflict preventie via de kaart.

Daarnaast biedt Merkator ook een Digital Twin voor innovatief netwerkbeheer gebaseerd op de ESRI technologie, alsook heel wat GIS services richting netwerkbeheerders.

De toekomst?

GIM en Merkator blijven de komende jaren op hetzelfde elan verder groeien, maar vanzelfsprekend zijn er heel wat synergiën mogelijk. Deze samenwerking brengt namelijk 3 cruciale geospatiale elementen samen: software + data + services (SDS).

De komende jaren zal ook Eaglebe veel kunnen leren en gebruiken van de GIM expertise met heel wat slimme innovaties die zorgen voor meer veiligheid op het openbaar domein en een efficiëntere dossierdoorstroming.

Daarbij kan de Merkator groep ook meer services bieden naar de lokale besturen naast de Eaglebe oplossing. Heeft u als lokaal bestuur vragen rond de onderwerpen van KLIP, GIPOD, FME, QGIS, Belmap, GeoAI, OpenData, Data Standaarden zoals OSLO Openbaar Domein, … ? Aarzel dan niet om GIM of Merkator te contacteren!

 

Voor Merkator: Luc De Heyn – luc.deheyn@merkator.com

Voor GIM: An Heirman – an.heirman@gim.be