Het verenigingsloket ging live en Eaglebe was er bij

Op dinsdag 30 januari 2024 werd het verenigingsloket feestelijk ingehuldigd in één van Vlaanderens meest bruisende steden: Aalst. In aanwezigheid van de andere 2 pilootgemeenten (Beveren en Evergem) en nog heel wat andere actoren (waaronder koepelorganisaties, het departement Cultuur en Media, verschillende dienstenleveranciers en Minister-President Jan Jambon), werd geklonken op het in productie gaan van het verenigingsloket.

Maar wat is dat nu juist, het verenigingsloket?

Het onstaan van het verenigingsloket

Enkele jaren geleden, ergens tussen de klassieke oudheid en de renaissance om exact te zijn, deed De Vlaamse Overheid onderzoek naar de dienstverlening voor verenigingen. Hierbij komen ze al snel tot de conclusie dat de administratieve taken binnen het verenigingsleven zeer tijdrovend zijn. Daar waar de organisatoren zich voornamelijk willen bezig houden met het organiseren van het evenement, kruipt er enorm veel tijd in het zoeken naar de mogelijke steunmaatregelen en welke regels er moeten worden nageleefd. Er is heel veel informatie beschikbaar maar deze is wijd verspreid en vaak niet up-to-date.

Vanuit deze problematiek ontstond het idee voor het verenigingsloket: een brede digitale toegangspoort voor alle verenigingen in Vlaanderen. Een idee dat perfect past binnen een breder digitaliseringsbeleid van de Vlaamse Overheid, waar de gebruiker steeds centraal staat.

In samenwerking met Digitaal Vlaanderen werd eerst een verenigingsregister gebouwd. Hiermee werd de eerste stap gezet naar een overkoepelende database voor alle verenigingen (zowel feitelijke verenigingen als vzw’s). Zo moeten de verenigingen hun gegevens slechts 1 keer achterlaten in plaats van deze telkens opnieuw te moeten invoeren. Eén van de grootste frustraties van verenigingen tot dan toe.

De oplossing

Uit het verenigingsregister groeide uiteindelijk het verenigingsloket. Je vindt hier nog steeds alle verenigingen terug maar daarnaast krijg je ook een groot aanbod aan producten, heel wat bijkomende info en advies.

Ben je burger en wil je weten welke verenigingen actief zijn in jouw lokaal bestuur? Dan kan je snel alle verenigingen in jouw buurt terugvinden. Ben je organisator en wil je weten op welke ondersteuning je aanspraak kan doen op Vlaams of Lokaal niveau of van welke diensten je gebruik kan maken? Dan kan je dit vlot opsnorren in de productencatalogus.

Aansluiten

De Vlaamse Overheid heeft een budget van € 300.000 voorzien om weldra 30 nieuwe besturen te laten aansluiten op het verenigingsloket. Als Lokaal Bestuur kies je namelijk zelf of je wenst aan te sluiten of niet. Eens je die beslissing hebt genomen moeten er 2 zaken gebeuren:

  • 1) Alle aangeboden producten en diensten binnen jouw lokaal bestuur moeten ingevoerd worden binnen de Lokale Producten en Diensten Catalogus (LPDC)
  • 2) Aansluitingsproces doorlopen om te koppelen met de generieke bouwstenen van Vlaanderen.

En Eaglebe?

Evenementen zijn onoverkomelijk in vele gevallen verbonden met verenigingen. Ons aanvraagformulier voor evenementen zal dan ook een essentieel product zijn binnen het verenigingsloket. Tevens zullen we er ook voor zorgen dat er via het verenigingsloket kan aangemeld worden op Eaglebe. Dit zijn de eerste stappen, maar zoals aangegeven door Minister-President Jan Jambon zullen er in de toekomst ongetwijfeld nog heel wat zaken bij komen die het leven van onze verenigingen zullen vereenvoudigen.

Benieuwd waar ons dat zal brengen? Houd dan zeker onze nieuwsbrieven in de gaten!