Hoe vergunnen Vlaamse lokale besturen innames openbaar domein?

In januari hebben we een diepgaand onderzoek uitgevoerd naar de aanvraagprocedures voor inname van openbaar domein en evenementen op de websites van Vlaamse steden en gemeenten. In deze post delen we graag onze bevindingen over het inname openbaar domein (IOD) proces.

Het aanvragen van vergunningen voor zaken als containerplaatsing, wegenwerken of verhuizingen vereist vaak interactie met uw lokale overheid of politie. Via hun websites bieden deze instanties verschillende opties voor het indienen van aanvragen:

  • Traditionele formulieren: Vaak in de vorm van downloadbare Word- of PDF-documenten die per e-mail moeten worden verzonden.
  • Webformulieren: Gebruiksvriendelijke online formulieren met duidelijke invulvelden.
  • GIPOD-koppeling: Geavanceerde webformulieren met functionaliteiten zoals kaartintekening en conflict detectie.
  • Eaglebe: Een geavanceerd systeem dat slimme aanvraagformulieren combineert met conflict detectie, taakgerichte vergunningsprocessen en integratie met boekhouding, werkopdrachten en lokale autoriteiten.

De resultaten

We zijn verheugd te zien dat meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten (169 besturen) al voor Eaglebe heeft gekozen, waardoor ze efficiënt en veilig vergunningen kunnen verlenen aan hun burgers en aannemers. Bovendien bieden 62 lokale besturen de mogelijkheid tot kaartintekening met GIPOD conflict detectie.

Bij 10% van de lokale besturen wordt een webformulier aangeboden zonder kaartintekening. Hier zal conflictdetectie lastig zijn. Hoewel de burger wellicht tevreden is met de gebruiksvriendelijkheid, zal de ervaren backoffice medewerkers vaak inefficiënt vergunnen door veelvuldig gebruik van e-mailverkeer, wat foutgevoelig en tijdrovend kan zijn. Vanzelfsprekend kan Eaglebe hier de backoffice medewerker enorm ontzorgen.

Verrassend genoeg handhaaft nog steeds 12% van de lokale besturen een manuele procedure  waarbij PDF-formulieren moeten worden gedownload en per mail moeten worden verzonden. Voor deze besturen kan Eaglebe een aanzienlijke impact hebben door onder meer het gebrek aan conflictdetectie, handmatige verwerking van retributies en tijdrovende administratie aan te pakken, waardoor efficiëntie en tevredenheid onder zowel medewerkers als burgers toenemen.

Het goede nieuws? Een lokaal bestuur kan binnen slechts 4 weken aan de slag met Eaglebe, van aankoopprocedure tot volledige implementatie. Eaglebe biedt niet alleen de meest gebruiksvriendelijke oplossing, maar ook de expertise om uw collega’s slimmer te laten vergunnen. 

Eaglebe Connects.

Eaglebe is meer dan een slim vergunningsplatform. Ontdek hoe we alle medewerkers binnen en buiten het lokaal bestuur verbinden met de nodige tools om een veilig openbaar domein te garanderen!  

Ervaar de kracht van de kaart!